• info@idealistdent.com
  • +905347700034
Endodonti

Diş kökünün içerisinde, halk arasında “dişin siniri” olarak bilinen, dişi besleyen bir damar-sinir paketi bulunmaktadır. Tedavi edilmemiş çürükler nedeniyle bu dokunun hasarlanması veya iltihaplanması durumunda, dokunun uzaklaştırılıp, kök kanalının şekillendirilmesi, temizlenmesi ve ardından kanalın dolgu maddeleriyle doldurulması işlemine kanal tedavisi adı verilmektedir. Kanal tedavisi sonrası diş tekrar enfekte olmaz, çürüme önleyici tedbirler alındığında uzun yıllar kullanılabilir.

Kanal tedavisi nasıl yapılır ve ne kadar sürer?
Hastaya anestezi yapılarak dişin çürüğü temizlenir ve dişin içine bir kavite açılır. Pulpa odasına ulaşılır ve dişin bu kısmından kanallara özel aletlerle girilerek bakterilerden temizlenmesi için çeşitli işlemler uygulanır ve dezenfekte edilir, sonra pulpa odasının ve kanalların içi duruma göre çeşitli ilaçlarla doldurulup geçici dolgu ile kapatılır. Bu işlem birkaç seans sürebilir. Bazı durumlarda kanal tedavisi tek seansta yapılabilirken, apseli, iltihaplı dişlerde bu durum pansumanlar yapılarak geçirilmeye çalışıldığından tedavi uzamaktadır. Diş iyileştikten sonra kanal dolgusu bitirilmektedir. Bu sürenin ne kadar uzun olacağı dişinizin durumuna bağlıdır.

Kanal tedavisi sırasında nelere dikkat edilmelidir?
Kanal tedavisi seansları arasında dişinizi sert besinler çiğnemek için kullanmayınız. Dişinizde geçici dolgu olduğu için dişiniz kırılabilir.
Seans aralarında ağrı şikâyetiniz olabilir, pansuman için hekiminize başvurunuz.

Seans aralarında yüzünüzde şişme olabilir. Kaygılanacak bir şey yoktur, bu mikroorganizmaların meydana getirdiği bir reaksiyondur ve pansumanlarla düzeltilir. Hekiminize haber verin.